Results 1 to 15 of 15

Thread: Baud, port, turn on GPS :no more Chinese 5" GPS receiver.

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    France
    Posts
    6
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    10

    Default Baud, port, turn on GPS :no more Chinese 5" GPS receiver.

    Hello,
    Few weeks ago i purchased a 5" Chinese GPS (128mb RAM and 4GB flash) with WinCE6.0 and IGO 1.1. Works fine
    I upgrade it to IGO 2.0, works fine, i place it on external mini SD flash
    Last week i upgrade it to IGO 2.4 and then problems begins.
    Now, i have no more GPS receiver capability. This message appear: "You GPS receiver has been turned off".
    Of course, I have tried to "Turn on GPS" but no success.
    After, i have try to work with the IGO 1.1 but problem is still the same:no reveiving GPS.
    After reading forum:
    I have erase GPS info (baud, port,...) on system.ini in save folder.
    I have write port=1 baud=4800 to port=1..10 and baud=4800...115200 in sys.txt file on the root.For each value, hard reset

    No success.
    It seems that IGO can't communicate with GPS receiver.

    Can anybody help me?
    Thanks for response.

    ROM version:V.912S.710100.131105.4G
    APP Version: V3.2F-NUI20-HD-EN
    Sytem ID: 0018e420-09000000-00000000-00000001



Look Here ->
  • #2
    Banned

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    2,361
    Thanks
    166
    Thanked 1,186 Times in 605 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    16231

    Default

    First of all I'ld run a tool like to see whether GPS module built in is correctly working.
    Secondly I'ld check device's registry which (serial) COM-port is device's default GPS-port - and its default baud rate -to be used by navigation apps. Typically those values are COM2: and "4800".

    Concerning the error message "your gps receiver has been turned off":

    Does your device have a GPS-reset button?

    1. If yes, do so.
    2. If not, AND ONLY IF THE GPS-MODULE IS A SIRF CHIP, then use freeware tool to manage the GPS-module. Be careful when changing settings, you can make the GPS-module unuseable for all times.


    FYI:
    In contrast to Windows CE 5.0, where a hard-reset put the device back to factory defaults, a hard-reset in Windows CE 6.0 helps not at all, because the fundamental settings no more in ROM are wired, but are stored in the Windows CE's registry, which is located in NAND flash.
    Last edited by jwoegerbauer; 07-10-14 at 06:44 PM.

  • #3
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    France
    Posts
    6
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    10

    Default

    Thanks for response.
    I have downloaded GPStest.exe, and placed it in external micro-SD card.
    When card is inserted in my GPS this message appear 'GPSTest is not a valid windows CE application' .
    It seems that is does not work with WinCE 6.0
    GPS module is not a SIRF chip
    I have press so many times GPS-reset button...
    Yes, I tried 4800bps on com2 but without success.

    In my mind, to solve my problem , i have to re-install WinCE6.0 and IGO Primo but i don't know how to do and where to find this software, seller do not respond to my questions.
    But perhaps other tracks...



    Have a good day

  • #4
    Member NRT's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Adelaide
    Age
    64
    Posts
    345
    Thanks
    15
    Thanked 56 Times in 53 Posts
    Rep Power
    120
    Reputation
    383

    Default

    Sent you a PM

  • #5
    Banned

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    2,361
    Thanks
    166
    Thanked 1,186 Times in 605 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    16231

    Default

    Quote Originally Posted by Normandy View Post
    I have downloaded GPStest.exe, and placed it in external micro-SD card.
    When card is inserted in my GPS this message appear 'GPSTest is not a valid windows CE application' .
    It seems that is does not work with WinCE 6.0
    Sorry for having misled you: Wasn't aware of this.


    BTW:

    It is impossible to buy iGO as software. The makers only sell it to OEMs so that it can be shipped pre-configured.
    iGO comes on several different bits of hardware, almost all from China. Often older versions of iGO, always out-of-date maps.

    You will have no way of knowing whether these are pirated copies. Personally tend to assume that anything from China is suspect.
    Last edited by jwoegerbauer; 08-10-14 at 07:09 PM.

  • #6
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    France
    Posts
    6
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    10

    Default

    Hello,
    I have installed GPSScan_debug but it does not work on my gps, when i launch it: nothing no message, nothing is happening.
    Regards.

  • #7
    Banned

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    2,361
    Thanks
    166
    Thanked 1,186 Times in 605 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    16231

    Default

    GPSScan_debug.exe needs presence of text file named GPS.ini in same location with content

    Port=
    Baudrate=
    SyncTimeout=30000
    SleepAfterOpenPort=1000


    Was GPS.ini present?

  • #8
    Member NRT's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Adelaide
    Age
    64
    Posts
    345
    Thanks
    15
    Thanked 56 Times in 53 Posts
    Rep Power
    120
    Reputation
    383

    Default

    No it wasn't, it was my fault.
    Last edited by NRT; 10-10-14 at 08:19 AM.

  • #9
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    France
    Posts
    6
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    10

    Default

    No problem, i have created GPS.ini with no value for port and baudrate
    When i launch GPSScan_debug, after a while this message appears in a small window: "GPS not found".
    When reading GPS.ini :
    Port=0
    BaudRate=0

    I worry about GPS module.
    However GPS did not fall, problem arrive due to upgrade, so i suspect software problem.

  • #10
    Banned

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    2,361
    Thanks
    166
    Thanked 1,186 Times in 605 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    16231

    Default

    Already have searched your device's registry for an entry like this

    HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\GPS

    and found key/value pairs similar these

    "Prefix"="COM"
    "Dll"="GPS.Dll"
    "Index"=dword:00000007
    "Order"=dword:00000002

    If entry and key/value pairs are present, then the default internal driver for the GPS module gets loaded when device boots. If NOT, then your device's registry got corrupted, what lastly requires a manual restore.

    Note: Unit's default internal GPS driver always is located in ROM, so must not fear it got corrupted or even deleted.


    UPDATE:

    Another tool that came in my mind: "PortTool". Among other things it also tests the GPS module. Output looks like
    Code:
    GPS:
    
    $GPGGA, 213123.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 4F
    $GPRMC, 213123.70, A, 2822.4853, N, 04558.817 5, E, 0.000 0.000 190513, 0, W, A * 36
    $GPVTG, 0.000, T, 0.000, M, 0.000, N, 0.000, K, A * 23
    $GPGSA, A, 3, 15, 16, 18, 6, 22, 29, 21,,, 2.513, 1.248,2.181*06
    $GPGSV, 3, 1, 10, 3, 8, 317, 2, 6, 27, 318, 33, 29, 4 1,120,28,15,28,72, 39 * 49
    $GPGSV, 3, 2, 10, 16, 34, 294, 35, 18, 86, 261, 28, 21,57,11,29,22,49,227, 37 * 4 C
    $GPGSV, 3, 3, D10,26,4,40,20,14,5,182, 0 * 75
    $GPGGA, 213124.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 48
    $GPRMC, 213124.70, A, 2822.4853, N, 04558.817 5, E, 0.000 0.000 190513, 0, W, A * 31
    $GPVTG, 0.000, T, D 0.000, M, 0.000, N, 0.000, K, A * 23
    $GPGSA, A, 3, 15, 16, 18, 6, 22, 29, 21,,, 2.51 3,1.248,2.181*06
    $GPGGA, 213125.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 49
    $GPRMC, 213125.70, A, 2822.4853, N, 04558.D
    Port: COM1:
    Rate: 57600
    
    $GPGGA, 213126.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 4A
    $GPRMC, 213126.70, A, 2822.4853, N, 04558.817 5, E, 0.000 0.000 190513, 0, W, A * 33
    $GPVTG, 0.000, T, 0.000, M, 0.000, N, 0.000, K, A * 23
    $GPGSA, A, 3, 15, 16, 18, 6, 22, 29, 21,,, 2.513, 1.248,2.181*06
    $GPGGA, 213127.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 4 B
    $GPRMC, 213127.70, A, 2822.4853, N, 04558.817 5, E, 0.000 0.000 190513, 0, WD, A * 32
    $GPVTG, 0.000, T, 0.000, M, 0.000, N, 0.000, K, A * 23
    $GPGSA, A, 3, 15, 16, 18, 6, 22, 29, 21,,, 2.51 3,1.248,2.181*06
    $GPGGA, 213128.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 44
    $GPRMC, 2131 D28,70, A, 2822.4853, N 04558.8175, E, 0.000, 0 .000,190513,0, W, A * 3D
    $GPVTG, 0.000, T, 0.000, M, 0.000, N, 0.000, K, A * 23
    $GPGSA, A, 3, 15, 16, 18, 6, 22, 29, 21,,, 2.51 3,1.248,2.181*06
    $GPGSV, 3, 1, 10, 29, 41, 120, 26, 6, 27, 318D
    Port: COM5:
    Rate: 57600
    
    $GPGGA, 213129.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 45
    $GPRMC, 213129.70, A, 2822.4853, N, 04558.817 5, E, 0.000 0.000 190513, 0, W, A * 3 C
    $GPVTG, 0.000, T, 0.000, M, 0.000, N, 0.000, K, A * 23
    $GPGSA, A, 3, 15, 16, 18, 6, 22, 29, 21,,, 2.513, 1.248,2.182*05
    $GPGGA, 213135.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 48
    $GPRMC, 213135.70, A, 2822.4853, N, 04558.817 5, E, 0.000 0.000 190513, 0, WD, A * 31
    $GPVTG, 0.000, T, 0.000, M, 0.000, N, 0.000, K, A * 23
    $GPGSA, A, 3, 15, 16, 18, 6, 22, 29, 21,,, 2.51 3,1.248,2.182*05
    $GPGGA, 213136.70, 2822.4853, N 04558.8175, E, 1, 7, 1.248, 350.109, M,-6.178, M, 0, 0 * 4 B
    $GPRMC, 213136.70, A, 2822.4853, N, 04558.817 5, E, 0.000 0.000 190513, 0, W, A * 32
    $GPVTG, 0.000, T, 0.000, M, 0.000, N, 0.000, K, A * 23
    Port: COM7:
    Rate: 57600
    if the GPS module is working, of course.
    Last edited by jwoegerbauer; 10-10-14 at 09:14 PM.

  • #11
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    France
    Posts
    6
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    10

    Default

    Hello!
    This is the PortTool.log created:

    Path to navi :
    USB : [Async/Flash card/CardReader]
    UUID in About : [yes/no]
    Internet : [yes/no]
    RAM : total: 99 Mb, avail: 73 Mb
    UUID : 16 byte: 00 18 E4 20 09 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 01 (0018E420090000000000000000000001)
    Screen : 800x480 16 bit
    OS Version : 6
    Battery status : Charging
    Battery percent : 60
    wininet.dll : yes
    OEM info : 'applo' 12 byte: 61 00 70 00 70 00 6C 00 6F 00 00 00
    THUMB : yes
    FlashCards
    name : ResidentFlash
    name : NandBlk
    Disk size : 3556.49 Mb 3729252352 bytes
    Mapping : AVR Write: 733 KB/s
    AVR Read: 535 KB/s
    Mapping time : 23 sec, 100 %

    name : SDMMC
    name : DSK2:
    Disk size : 31988.00 Mb 3477078016 bytes
    flashID : 30 30 30 30 30 34 38 42 00 00 . 30 30
    Mapping : AVR Write: 1401 KB/s
    AVR Read: 497 KB/s
    Mapping time : 19 sec, 100 %

    GPS:
    COM Test : ClearCommError() failed
    COM Test : ClearCommError() failed
    COM Test : ClearCommError() failed
    COM Test : ClearCommError() failed
    COM Test : ClearCommError() failed
    COM Test : ClearCommError() failed
    String test : Ok
    System date/time : 2045 10.10.2014 (845 PM, 10/10/2014)

    Com test do not success!

  • #12
    Banned

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    2,361
    Thanks
    166
    Thanked 1,186 Times in 605 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    16231

    Default

    Fact is, you installed pirated software and now your device - concerning its GPS feature - is bricked. Are you really surprised?

    You refused to answer my question asked concerning WinCE's registry content. Why?

    Have you made a back-up from unit's registry before you began hacking?

    Assumed the GPS module technically is OK - as you suppose, but WinCE's registry got corrupted - as I suppose, and you don't know how to restore it manually, this because no backup available, and you have knowledge of MortScript - the must-have tool for every hacker - see whether this helps:

    Programmatically empty WinCE's registry in the hope WinCE will restore the essential parts from ROM. See also . Note: Doing so may brick your device finally!
    Last edited by jwoegerbauer; 12-10-14 at 02:00 AM.

  • #13
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    France
    Posts
    6
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    10

    Default

    A friend of me have the same GPS model with IGO Primo 2.0 installed.

    However, when i received mine, IGO primo was 1.1 so i found on Internet the 2.0 and 2.4.
    I consider, perhaps i am wrong, that is an update.
    When i received mine with IGO Primo 1.1 the first thing i do was a backup of the internal flash.
    Of course, I have restored this backup version but always no success with .

    I donít know how to go to WINCE registry because i have no link to go, when I launch GPS.

    Yes I have used:
    ?GPStest.exe
    ?GPSScan_debug.exe
    PortTool.exe
    DeviceInfo.exe
    MtkDLut.exe
    Founded with yours help or other forums.

    but MortScript i donít know when i use it (i will read later what it is )

    -If updating my GPS with new software is hacking yes I am a hacker: but very small hacker, aged but beginner!

    Of course itís my fault, I assume and it will no be the end of the world for me if i donít success.
    Spending lot of of time to search solutions with others increase my knowledges, but we canít success each time : itís a funny challenge for me and i like it!
    Have a good week end!

  • #14
    Senior Member

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Australia
    Posts
    1,084
    Thanks
    98
    Thanked 715 Times in 343 Posts
    Rep Power
    234
    Reputation
    4963

    Default

    Primo2 is the most stable version.
    Have a nice day

  • #15
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    10

    Default same problem

    Quote Originally Posted by jwoegerbauer View Post
    GPSScan_debug.exe needs presence of text file named GPS.ini in same location with content

    Port=
    Baudrate=
    SyncTimeout=30000
    SleepAfterOpenPort=1000


    Was GPS.ini present?










    can you help me pls
    Last edited by amr0mega; 02-12-17 at 02:15 PM.

  • Bookmarks

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •