Results 1 to 5 of 5

Thread: VAST signal glitching

  1. #1
    Junior Member th37sk's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    224
    Thanks
    124
    Thanked 99 Times in 54 Posts
    Rep Power
    177
    Reputation
    1390

    Default VAST signal glitching

    Hi gang

    I fired up our VAST / UEC DSD4121 yesterday to watch the Fed election and I'm getting a good deal of signal glitching. The service is currently unwatchable.

    It's been 4 years since I've given the satellite an alignment so guessing this is a good place to start but before I hop on the roof and setup the sat finder, etc. is there anything I should be looking at?

    I pulled the card from receiver and gave everything a good vacuum and clean, rehit the card on reinsertion. Have pics.

    Signal Quality 81% Locked Signal Level and BER fluxuate
    25 second example video



    Kind thanks



Look Here ->
  • #2
    Administrator
    mtv's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    17,801
    Thanks
    5,195
    Thanked 11,531 Times in 5,680 Posts
    Rep Power
    4058
    Reputation
    166311

    Default

    Could be components failing in the box... capacitors are notorious for failure.

    Other possibilities are dish/LNB alignment or something in the signal path... trees moving around in & out of the signal path will produce that effect.

    The same with something on/in the LNB... spiders, ants, etc.

    Water ingress or loose, corroded coax connections, etc.

    Check the obvious things first .... no vegetation blocking the signal path, coax connections, LNB & dish (they often do get moved a bit out of alignment over a period of time, especially if you have high winds/storms.

    If all those are OK.... most likely component failure in the decoder, although LNB intermittent failure will also show similar symptoms.

  • The Following 2 Users Say Thank You to mtv For This Useful Post:

    hos here (20-05-19),th37sk (20-05-19)

  • #3
    Junior Member th37sk's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    224
    Thanks
    124
    Thanked 99 Times in 54 Posts
    Rep Power
    177
    Reputation
    1390

    Default

    Big cheers mtv. Will report back result over the next week as I have time to troubleshoot. Thanks again

  • #4
    Handle With Care
    irritant's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Cape Town, S. Afr.
    Posts
    1,684
    Thanks
    5,049
    Thanked 3,662 Times in 831 Posts
    Rep Power
    1580
    Reputation
    73230

    Default

    Ah man, I can only imagine how annoying and frustrating it must be to watch a channel that is doing that all the time!

    Even the slightest digital/MPEG artefact annoys me to no end. Would rather watch an analogue signal with a 1000 sparklies on it.

    Funny though -- how does the signal quality remain steady when the BER keeps jumping like that? I thought they were related.


    This may sound silly, but also check box for ventilation and overheating -- had a box behave strangely (e.g. "no signal", "failed smartcard", etc.) one day and felt the thing was running pretty hot.
    Last edited by irritant; 21-05-19 at 07:27 AM.

  • #5
    Senior Member Farmsky's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Gloucester, NSW
    Posts
    964
    Thanks
    138
    Thanked 190 Times in 85 Posts
    Rep Power
    197
    Reputation
    1121

    Default

    Hi th37sk,

    See





    )
    Mostly helpful member

  • The Following 2 Users Say Thank You to Farmsky For This Useful Post:

    th37sk (21-05-19),Tiny (21-05-19)

  • Bookmarks

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •