Results 1 to 9 of 9

Thread: Telkom4 C-band reception in melbourne

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    10
    Thanks
    6
    Thanked 14 Times in 3 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    290

    Default Telkom4 C-band reception in melbourne

    Hi Guys,
    I have been using a 2.3 m C-band for Palapa for the last 20 years now. This is over now as the satellite is on the incline. Al Indonesian channels have moved to Telkom4 and I try to figure out if I have any chance to get reception close to Melbourne. btw I know I am way out of footprint. I moved my 2.3m dish but not a sniff of signal.
    2 questions:
    1. Is there anybody in southeast australia with reception of telkom4?

    2. I have a sturdy 3.7 m KTI mesh dish in bits in the shed which I intend to erect again. What is the most sensitive reasonable priced C-band lnb/feedhorn available down under? (to increase my changes on reception)



Look Here ->
  • #2
    Senior Member

    Join Date
    May 2011
    Location
    Perth
    Age
    61
    Posts
    642
    Thanks
    840
    Thanked 217 Times in 123 Posts
    Rep Power
    226
    Reputation
    3965

    Default

    Hi phri,

    I erected a 3.7m Dynasat mesh dish and spent hours tuning., etc. I was really surprised to note that I did not really have a huge difference in reception numbers from having a 3m Dynasat up for around 5 years before that!

    Unfortunately I have had major issues with the heavy duty actuators, (water ingress and just what I think is poorly quality made actuators!)

    I cannot comment on Telkom 4. I wish you well!

    Regards.

  • #3
    Senior Member
    B52's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    704
    Thanks
    23
    Thanked 311 Times in 178 Posts
    Rep Power
    295
    Reputation
    5296

    Default

    Quote Originally Posted by phri View Post
    Hi Guys,

    1. Is there anybody in southeast australia with reception of telkom4?
    A guy in Wattle Grove on a 4.2m dish

    Quote Originally Posted by phri View Post
    2. I have a sturdy 3.7 m KTI mesh dish in bits in the shed which I intend to erect again. What is the most sensitive reasonable priced C-band lnb/feedhorn available down under? (to increase my changes on reception)
    On your 2.3, If you are getting Asiasat 5 and 7 interference free you'll be OK. if you are getting lots of dropouts and pixelation, you are in for a battle with 5G Interference. one of good
    Note that in some areas even these circum to the 5G interference.

  • The Following 4 Users Say Thank You to B52 For This Useful Post:

    bellesdad (06-08-21),David071 (15-04-21),OSIRUS (18-05-21),phri (15-04-21)

  • #4
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    10
    Thanks
    6
    Thanked 14 Times in 3 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    290

    Default

    Quote Originally Posted by B52 View Post
    A guy in Wattle Grove on a 4.2m dish



    On your 2.3, If you are getting Asiasat 5 and 7 interference free you'll be OK. if you are getting lots of dropouts and pixelation, you are in for a battle with 5G Interference. one of good
    Note that in some areas even these circum to the 5G interference.
    I moved my 2.3 mesh to Asiasat 7, no problems there lots of channels booming in. But as I mentioned before no sniff of Telkom4.
    I did found somebody who manage to receive telkom4 on a 2.3m in SA, so it might be doable in vic too.

    Currently I am prepping my old kti 3.7m; cleaning, sanding, cold gal, repainting etc. Will be fun to assemble and set-up; weight is probably more than 100 kg.... (build in USA).
    Thanks for the advice; I ordered a Mediastar PLL C-band LNB (build in 5g filter) with a Superfeedhorn for the 3.7m mesh.
    Last edited by phri; 15-04-21 at 11:19 AM.

  • The Following 2 Users Say Thank You to phri For This Useful Post:

    bigpie (17-06-21),hinekadon (15-04-21)

  • #5
    Senior Member

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    1,260
    Thanks
    46
    Thanked 920 Times in 459 Posts
    Rep Power
    444
    Reputation
    13461

    Default

    Use efarina tv on 3977 H Sr 2083 which is the only one that usually loads and plays on a 2.7m in Perth. A few other did load over that way before they filled up the satellite

  • The Following User Says Thank You to apsattv For This Useful Post:

    hinekadon (16-04-21)

  • #6
    Senior Member

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    1,260
    Thanks
    46
    Thanked 920 Times in 459 Posts
    Rep Power
    444
    Reputation
    13461

    Default

    These were loading on the Perth Dish lastnight around 11pm Perth Time
    Efarina TV
    3720 H mux barely just giving flicks of pics! 5.1dB
    3952 H Sr 3200 a Radio mux , again VERY VERY borderline on/off

    Concentrate on getting Efarina as best you can and the other 2 should appear

  • The Following 4 Users Say Thank You to apsattv For This Useful Post:

    David071 (20-05-21),hazman (19-05-21),phri (15-05-21),tristen (21-04-21)

  • #7
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    10
    Thanks
    6
    Thanked 14 Times in 3 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    290

    Red face it's working

    Finished installation & tuned my 3.7m on Asiasat 7; 4dB more signal compared to my 2.3 m mesh.

    Moved to Telkom 4, and get lock and signal on 6 transponders;
    3766 H 21810,
    3720 H 32727,
    3824 H 3636,
    3860 V 31000,
    3888 H 9600,
    3949 V 04333
    lots of tv channels coming through.

    Happy, the work paid off.

  • The Following 7 Users Say Thank You to phri For This Useful Post:

    apsattv (26-05-21),bellesdad (06-08-21),David071 (20-05-21),gulliver (05-06-21),hazman (19-05-21),hinekadon (18-05-21),OSIRUS (18-05-21)

  • #8
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    10
    Thanks
    6
    Thanked 14 Times in 3 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    290

    Default

    I was lucky at 18/5 with all these channels. A storm the next days pushed the dish out of position, and damaged the actuator. It took me a while to get the dish tuned on telkom4 without actuator this time, as very precise adjustments are needed to get a lock (not like asiasat 7 or 5 which come in even degrees out of tune).

    After tune transponders I get now on Telcom4:

    3977 H 2082
    3974 H 1699
    3953 H 3199
    3921 H 3500 (loose lock sometimes during bad weather)
    3888 H 9598
    3824 H 3635
    3766 H 21816
    3720 H 32722
    3966 V 6999
    3949 V 4331
    3900 V 29796
    3779 V 2499
    3997 H 4284
    3860 V 30998
    3773 V 3329 (loose lock sometimes during bad weather)
    4023 H 1599
    3949 H 2499
    3906 H 6249

  • The Following 5 Users Say Thank You to phri For This Useful Post:

    apsattv (07-06-21),B52 (05-06-21),gulliver (05-06-21),hazman (13-06-21),hinekadon (13-06-21)

  • #9
    Junior Member aliashere's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    100
    Thanks
    17
    Thanked 10 Times in 6 Posts
    Rep Power
    174
    Reputation
    203

    Default Actuator water ingress

    Hi David071

    I have both a 3m & 3.6m dish with large actuators & like you I thought for quite a while that these had water ingress issues.

    It was not the case, instead itís a condensation issue which Iíve solved by drilling 2 drain holes in the lowest part of the casing thru which Iíve inserted 2 short (approx 150mm long) rubber hoses for drainage - ever since this 3-4 years now Iíve not had any issues.

    You may also silicon seal outside of gasketed joints for extra insurance.

    But itís really condensation that you need to address.

    Cheers Aliashere

  • The Following 2 Users Say Thank You to aliashere For This Useful Post:

    David071 (14-06-21),hinekadon (13-06-21)

  • Bookmarks

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •