Results 1 to 13 of 13

Thread: HWS problem?

  1. #1
    Premium Member

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Central Tablelands of NSW
    Age
    76
    Posts
    13,824
    Thanks
    1,242
    Thanked 3,803 Times in 2,523 Posts
    Rep Power
    1736
    Reputation
    56926

    Default HWS problem?

    August 2010 I bought and installed a Redrock brand LPG instant HWS and untill now it has worked brilliantly but the other day it didnt want to heat above 35/38C.
    I changed the batteries and that put the temp back up but a few days later, down it went again and I thought the bottle was running out as we had been using it for awhile.
    I changed the bottle today, new batteries again but it still doesnt seem to be able to bring up the water temp over 35/38C.
    Cold water flow affects the water temp but even with the tap almost off, the temp doesnt move much.
    Now I am NOT a Gas Fitter and I am certainly NOT going to fiddle with any settings as LPG mishandled can be rather volitile.
    Firstly finding a plumber out here is a battle then of course if they would come, would they be able to fix this particular unit?
    I am not sure if I have any warranty but first I have to find the dockets and hope whoever sold it still exists.
    This is a Redrock deLuxe 12 LMP LPG Instant or Tankless HWS.
    All burners are lit, its on Winter, Gas at Max, water at Min but the Gas flame seems 'Muted' as though its not at full burn.
    I stand unequivicably behind everything I say , I just dont ever remember saying it !!



Look Here ->
  • #2
    Senior Member
    Godzilla's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Melbourne
    Age
    55
    Posts
    12,638
    Thanks
    15,892
    Thanked 6,987 Times in 3,571 Posts
    Rep Power
    2049
    Reputation
    74833

    Default

    I had a similar problem with my barbie, the gas flame was low and weak like the bottle was empty, turned out being the gas regulator that connected to the bottle.

    In my case the spring inside rusted, a little lubing/cleaning got it going again.

    Dont know about your system though, however if it has a gas regulator on the line in, there is a chance it may be causing you issues.

  • The Following User Says Thank You to Godzilla For This Useful Post:

    gordon_s1942 (15-11-11)

  • #3
    Senior Member
    fandtm666's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    5,053
    Thanks
    122
    Thanked 462 Times in 220 Posts
    Rep Power
    903
    Reputation
    29887

    Default

    they have a diaphragm in them on the cold water inlet , when that fails it effects the supply and as such effects the output.

  • #4
    Premium Member

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Central Tablelands of NSW
    Age
    76
    Posts
    13,824
    Thanks
    1,242
    Thanked 3,803 Times in 2,523 Posts
    Rep Power
    1736
    Reputation
    56926

    Default

    Godzilla, talk about dense as I have just changed the regulator on the gas bottle feeding the kitchen stove as it was playing merry hell when the air temp dropped overnight during a recent cold spell.
    I never gave this one a thought as its inside and relatively new BUT I think its only a real el cheapo type.

    Diavolo, so far the water flow appears unimpedded but its another thing worth checking out.
    I stand unequivicably behind everything I say , I just dont ever remember saying it !!

  • #5
    Senior Member
    Rick's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Tassi
    Posts
    4,122
    Thanks
    4,104
    Thanked 3,454 Times in 1,522 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    51615

    Default

    regulator

  • #6
    Senior Member
    weirdo's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    5,458
    Thanks
    4,638
    Thanked 3,134 Times in 1,632 Posts
    Rep Power
    0
    Reputation
    29582

    Default

    Another thing to watch out for is wasps building their mud nests inside your burners (or spiders)
    Just had that very thing happen to my spa heater.
    It should be a dead give away though as the affected burner will burn yellow rather than blue.

  • #7
    Senior Member Tradesman's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Sydney
    Age
    55
    Posts
    855
    Thanks
    303
    Thanked 214 Times in 140 Posts
    Rep Power
    158
    Reputation
    1150

    Default

    maybe a blocked jet? they get a bit of green growth in them , from the tank contents.
    BBQ places may have a very fine wire tool used for cleaning jets.

  • The Following User Says Thank You to Tradesman For This Useful Post:

    Rick (16-11-11)

  • #8
    Senior Member
    Godzilla's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Melbourne
    Age
    55
    Posts
    12,638
    Thanks
    15,892
    Thanked 6,987 Times in 3,571 Posts
    Rep Power
    2049
    Reputation
    74833

    Default

    Quote Originally Posted by gordon_s1942 View Post
    I never gave this one a thought as its inside and relatively new BUT I think its only a real el cheapo type.
    After i had problems with that barbie i decided to buy 2 new cheap barbeques to keep up the meat supply at my sons 21st birthday.

    2 identical barbies, side by side running new full gas bottles, one worked fine, the other had a pulsing high then low flame, i could hear a clicking sound coming from its new regulator, gave it a whack with a spanner and it ran normally again without pulsing the flame.

  • #9
    Premium Member

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Central Tablelands of NSW
    Age
    76
    Posts
    13,824
    Thanks
    1,242
    Thanked 3,803 Times in 2,523 Posts
    Rep Power
    1736
    Reputation
    56926

    Default

    I changed the regulator over and so far that appears to have done the trick as it was heating normally when we had a shower last night.
    As I said this is one of those el cheapo looking regulators with an attatched hose and Bullnose that the rubber seal fell off a few months ago.
    Fortunately I had a BBQ with hose and regulator sitting in the shed so I used that.
    I only bought the HWS August last year and its been inside the whole time unlike the other regulator that had been out in all weathers for some 20 years before it finaly failed.
    Thanks for the help.
    I stand unequivicably behind everything I say , I just dont ever remember saying it !!

  • The Following User Says Thank You to gordon_s1942 For This Useful Post:

    Godzilla (16-11-11)

  • #10
    Premium Member

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Central Tablelands of NSW
    Age
    76
    Posts
    13,824
    Thanks
    1,242
    Thanked 3,803 Times in 2,523 Posts
    Rep Power
    1736
    Reputation
    56926

    Default

    Damned HWS is doing the same thing again today, changed to another regulator and batteries but it wont heat above 33/35C and the LPG bottle is at least half full.
    I am trying to seach for the sellers site but so far no success, I cant even find a retailer or these HWS for sale so far.
    I stand unequivicably behind everything I say , I just dont ever remember saying it !!

  • #11
    Administrator
    admin's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Victoria
    Age
    51
    Posts
    30,706
    Thanks
    2,128
    Thanked 13,024 Times in 5,577 Posts
    Rep Power
    4182
    Reputation
    151058

    Default

    Not sure if this is any help Gordon , but this ebay seller seems to only sell them and accessories. Maybe contact him and see if he can assist ?


    There seems to be bugger all about them on the internet ?????????

  • The Following User Says Thank You to admin For This Useful Post:

    gordon_s1942 (07-12-11)

  • #12
    Senior Member
    Learjet's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Queensland
    Age
    56
    Posts
    1,399
    Thanks
    604
    Thanked 1,042 Times in 348 Posts
    Rep Power
    438
    Reputation
    12725

    Default

    There was a run of tankless HWS on ebay a few weeks back selling for around the $150 mark, but now I only see overseas sellers have them. Maybe keep an eye out on evilbay again.

  • #13
    Premium Member

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Central Tablelands of NSW
    Age
    76
    Posts
    13,824
    Thanks
    1,242
    Thanked 3,803 Times in 2,523 Posts
    Rep Power
    1736
    Reputation
    56926

    Default

    I am sure I saw a retailer online or Ebay only a few weeks ago but then 'they' seem to have disapeared.
    The name used by the retailer I bought this unit off doesnt elicit any responces on either Ebay or Google.
    And even that one you posted sanity is as vague as a Politicians promise with no details.
    Real Will o' the Wisps they seem.
    Thanks for the replies,
    I stand unequivicably behind everything I say , I just dont ever remember saying it !!

  • Bookmarks

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •